Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Zupa z leśnych grzybów

Składniki :

  • 30dag świeżych grzybów
  • 1 duża porcja włoszczyzny
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki śmietany do zupy
  • po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przepis

Ugotować wywar z włoszczyzny z dodatkiem przypraw. Gdy warzywa będą miękkie, przecedzić wywar przez sito, po czym zalać nim pokrojone i oczyszczone grzyby. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Potrawę gotować pod przykryciem ok. 50 minut na małym ogniu. Obraną cebulę posiekać, obsmażyć na maśle, dodać do zupy, a następnie gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem zaprawić śmietaną.