Bigos z mięsem
Składniki :
- 2 kg kiszonej kapusty
- po 25 dag: surowej szynki, karczku, cielęciny, wędzonego boczku i kiełbasy
- kilka pokrojonych suszonych śliwek
- 4-5 dag suszonych grzybów
- ziele angielskie
- jałowiec
- 2-3 liście laurowe
- ewentualnie kminek
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki miodu
- ostra papryka
- sól, pieprz
- smalec do smażenia mięsa
Przepis
Kapustę opłukać w zimnej wodzie, następnie włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Dodać suszone grzyby, śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, oraz kminek. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, po czym odstawić, poczekać aż potrawa nieco przestygnie i ponownie zagotować – czynności te powtarzać tak długo, dopóki kapusta nie stanie się prawie miękka. W między czasie mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu, a następnie dodać zmiażdżony czosnek. Osobno podsmażyć boczek i kiełbasę. Wszystkie składniki połączyć z kapustą. Potrawę jeszcze chwilę gotować do miękkości, po czym odstawić do wystygnięcia i doprawić winem, koncentratem pomidorowym oraz miodem. Ostudzony bigos ponownie zagotować, na koniec przyprawić solą, pieprzem i papryką. Danie będzie lepsze jeżeli przygotuje się je kilka dni wcześniej: wówczas bigos należy codziennie zagotować i odstawić w chłodne miejsce.