Brukselka zapiekana
Składniki :
- 40dag brukselki
- 20dag bekonu
- 20dag żółtego sera
- 5 plastrów szynki gotowanej
- 1 łyżeczka przyprawy rosołowej
- gałka muszkatałowa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przepis
W garnku zagotować 1 szklankę wody z przyprawą rosołową, włożyć oczyszczoną brukselkę i gotować ok. 15 min. Pokrojony w drobną kostkę bekon zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w paski szynkę oraz brukselkę, całość wymieszać, dusić kilka minut, a następnie doprawić. Ser zetrzeć na tarce, połowę dodać do brukselki. Potrawę włożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego półmiska, podlać wywarem, oprószyć resztką sera i zapiekać 15 min. w gorącym piekarniku.