Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Brukselka zapiekana

Składniki :

  • 40dag brukselki
  • 20dag bekonu
  • 20dag żółtego sera
  • 5 plastrów szynki gotowanej
  • 1 łyżeczka przyprawy rosołowej
  • gałka muszkatałowa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

W garnku zagotować 1 szklankę wody z przyprawą rosołową, włożyć oczyszczoną brukselkę i gotować ok. 15 min. Pokrojony w drobną kostkę bekon zrumienić na patelni, dodać pokrojoną w paski szynkę oraz brukselkę, całość wymieszać, dusić kilka minut, a następnie doprawić. Ser zetrzeć na tarce, połowę dodać do brukselki. Potrawę włożyć do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego półmiska, podlać wywarem, oprószyć resztką sera i zapiekać 15 min. w gorącym piekarniku.