Faszerowane pstrągi
Składniki :
- 2 pstrągi
- 4 cytryny
- 2 duże cebule
- 2 twarde mięsiste pomidory
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 listek laurowy
- 1 mały kieliszek białego wytrawnego wina
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis
Sprawione ryby umyć, osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Przygotować duży płaski rondel z rozgrzanym olejem. Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażyć na złoty kolor, włożyć rybę i skropić winem oraz sokiem z cytryny. Potrawę przykryć, po czym chwilę dusić na małym ogniu. Pomidory bez skórki pokroić w kostkę. Dokładnie umyte i sparzone wrzątkiem cytryny pociąć na cienkie plasterki (usunąć pestki). Podduszone ryby nafaszerować pomidorami, plasterkami cytryny (kilka zostawić do dekoracji), pokruszonym liściem laurowym oraz połową natki pietruszki. Całość dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 30 minut. Następnie pstrągi delikatnie wyjąć, ułożyć na rozgrzanym półmisku, polać przetartym przez sitko sosem spod duszenia, po czym udekorować plasterkami cytryny i gałązkami zielonej pietruszki.