Galaretka z indykiem
Składniki :
- 50 dag mrożonej mieszanki warzywnej
- 20 dag piersi indyka
- 2 szklanki śmietany do zup
- 1/2 łyżki przyprawy do zup
- 2-4 suszone pomidory
- 3 łyżki żelatyny
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy do indyka
Przepis
Półtorej szklanki wody zagotować z przyprawą do zup, dodać mieszankę warzywną, gotować kilka minut, po czym odcedzić. W wywarze rozpuścić połowę żelatyny i ostudzić. Mięso oprószyć przyprawą do indyka, pokroić w paseczki, obsmażyć na maśle, dusić 10 minut pod przykryciem, a następnie odstawić do ostudzenia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i połączyć ze śmietaną, mięsem oraz suszonymi pomidorami. Otrzymaną masę przelać do naczynia, jeśli trzeba doprawić do smaku, po czym wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Na wierzchu ułożyć ugotowane warzywa i zalać tężejącym wywarem warzywnym. Potrawę dobrze schłodzić.