Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Galaretka z indykiem

Składniki :

  • 50 dag mrożonej mieszanki warzywnej
  • 20 dag piersi indyka
  • 2 szklanki śmietany do zup
  • 1/2 łyżki przyprawy do zup
  • 2-4 suszone pomidory
  • 3 łyżki żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do indyka

Przepis

Półtorej szklanki wody zagotować z przyprawą do zup, dodać mieszankę warzywną, gotować kilka minut, po czym odcedzić. W wywarze rozpuścić połowę żelatyny i ostudzić. Mięso oprószyć przyprawą do indyka, pokroić w paseczki, obsmażyć na maśle, dusić 10 minut pod przykryciem, a następnie odstawić do ostudzenia. Pozostałą żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach wody i połączyć ze śmietaną, mięsem oraz suszonymi pomidorami. Otrzymaną masę przelać do naczynia, jeśli trzeba doprawić do smaku, po czym wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Na wierzchu ułożyć ugotowane warzywa i zalać tężejącym wywarem warzywnym. Potrawę dobrze schłodzić.