Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Gołąbki tradycyjne

Składniki :

  • 10 liści słodkiej kapusty
  •  2 woreczki ugotowanego ryżu
  • 50 dag mięsa drobiowego
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
  • sól
  • pieprz

Przepis

Obrane cebulki oraz czosnek posiekać, obsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać zmielone mięso, ryż i porządnie wymieszać. Otrzymany farsz doprawić do smaku. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, grube nerwy rozbić tłuczkiem lub ściąć. Na każdym liściu położyć porcję nadzienia i zwinąć w roladki. Gotowe gołąbki ułożyć ciasno w rondelku, a następnie zalać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu. Podawać polane przyprawionym sosem pomidorowym.