Gołąbki tradycyjne

Składniki :
- 10 liści słodkiej kapusty
- 2 woreczki ugotowanego ryżu
- 50 dag mięsa drobiowego
- 2-3 cebule
- 1 łyżeczka przyprawy do drobiu
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego z kostki
- sól
- pieprz
Przepis
Obrane cebulki oraz czosnek posiekać, obsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym dodać zmielone mięso, ryż i porządnie wymieszać. Otrzymany farsz doprawić do smaku. Liście kapusty sparzyć we wrzątku, grube nerwy rozbić tłuczkiem lub ściąć. Na każdym liściu położyć porcję nadzienia i zwinąć w roladki. Gotowe gołąbki ułożyć ciasno w rondelku, a następnie zalać gorącym bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 20 minut na małym ogniu. Podawać polane przyprawionym sosem pomidorowym.