Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Golonka peklowana zapiekana

Składniki :

  • 4 golonki
  • 2 pietruszki korzenne
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1/2 selera
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • odrobina cukru

Marynata :

  • liście laurowe
  • czosnek
  • pieprz
  • goździki
  • tymianek
  • kolendra
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • sól
  • cukier

Dodatki :

  • saletra do peklowania

Przepis

Składniki marynaty zmielić i wymieszać. Gotową marynatą porządnie natrzeć golonki. Saletrę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, a następnie włożyć mięso. Golonkę peklować 3 dni, co jakiś czas obracając, po czym wyjąć z zalewy, oczyścić z przypraw, włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu (na każde 50 dag mięsa przeznaczyć kwadrans gotowania). Dodać obrane warzywa i gotować jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć z wrzątku, a płyn gotować dalej tak, aby odparował do ok. 100 ml. Golonki przełożyć do brytfanny, posypać papryką, polać odparowanym wywarem i piec kwadrans w temp. 200°C.