Golonka peklowana zapiekana

Składniki :
- 4 golonki
- 2 pietruszki korzenne
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1/2 selera
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- odrobina cukru
Marynata :
- liście laurowe
- czosnek
- pieprz
- goździki
- tymianek
- kolendra
- ziele angielskie
- jałowiec
- sól
- cukier
Dodatki :
- saletra do peklowania
Przepis
Składniki marynaty zmielić i wymieszać. Gotową marynatą porządnie natrzeć golonki. Saletrę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, a następnie włożyć mięso. Golonkę peklować 3 dni, co jakiś czas obracając, po czym wyjąć z zalewy, oczyścić z przypraw, włożyć do wrzątku i gotować na małym ogniu (na każde 50 dag mięsa przeznaczyć kwadrans gotowania). Dodać obrane warzywa i gotować jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć z wrzątku, a płyn gotować dalej tak, aby odparował do ok. 100 ml. Golonki przełożyć do brytfanny, posypać papryką, polać odparowanym wywarem i piec kwadrans w temp. 200°C.