Golonka pieczona w piwie
Składniki :
- 2 przednie golonki
- 1 opakowanie włoszczyzny
- 1 liść laurowy
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1,5 łyżki kminku, sól, 2 szklanki jasnego piwa do polewania.
Przepis
Golonki opalić, oskrobać, przepłukać, zalać wrzącą wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie, oraz pieprz, po czym powoli gotować, aż mięso będzie prawie miękkie (ok. dwóch godzin, w zależności od wielkości golonek). Włożyć umytą, obraną włoszczyznę i całość dogotować (ok. 20 min). Wyjąć golonki z rosołu, skórę mięsa natrzeć kminkiem. Piec w gorącym piekarniku, obracając i polewając co pewien czas piwem, aż skórka będzie rumiana i chrupiąca. Najlepiej podawać z zasmażoną kapustą kiszoną.