Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Golonka staropolska

Składniki :

  • 2 golonki wieprzowe
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 szklanka piwa
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka zairnistego pieprzu
  • sól

Przepis

Piwo połączyć z olejem oraz miodem i wsypać kminek. Otrzymaną glazurę doprawić do smaku solą. Oczyszczone golonki zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy, po czym gotować na małym ogniu, aż będą miękkie (około 1,5-2 godzin). 20 minut przed końcem gotowania włożyć włoszczyznę. Po ugotowaniu mięso wyjąć, posmarować glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C; piec 15 minut do zrumienienia, systematycznie smarując glazurą. Potrawę można podawać z pieczonymi ziemniakami.