Golonka staropolska
Składniki :
- 2 golonki wieprzowe
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 szklanka piwa
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 1 liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zairnistego pieprzu
- sól
Przepis
Piwo połączyć z olejem oraz miodem i wsypać kminek. Otrzymaną glazurę doprawić do smaku solą. Oczyszczone golonki zalać wrzącą wodą, dodać przyprawy, po czym gotować na małym ogniu, aż będą miękkie (około 1,5-2 godzin). 20 minut przed końcem gotowania włożyć włoszczyznę. Po ugotowaniu mięso wyjąć, posmarować glazurą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C; piec 15 minut do zrumienienia, systematycznie smarując glazurą. Potrawę można podawać z pieczonymi ziemniakami.