Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Golonka w kapuście

Składniki :

  • 2 małe golonki
  • 1/2kg kiszonej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 pomidor
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu
  • olej
  • sól, pieprz

Przepis

Golonki obgotować w osolonej wodzie. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki, pomidor oraz cebulę w kostkę. Mięso mocno zarumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do brytfanny, dodać warzywa i podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem około 1 godziny w temp. 200 st. C. Co pewien czas golonki odwrócić i podlać piwem. Obgotowaną kapustę odcedzić, dodać kilka łyżek sosu z pieczenia wraz z warzywami, przyprawę do bigosu oraz czosnek, po czym dusić do miękkości, podlewając wodą. Przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z golonką.