Golonka w kapuście
Składniki :
- 2 małe golonki
- 1/2kg kiszonej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1 pomidor
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 łyżka przyprawy do bigosu
- olej
- sól, pieprz
Przepis
Golonki obgotować w osolonej wodzie. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki, pomidor oraz cebulę w kostkę. Mięso mocno zarumienić na rozgrzanym oleju, przełożyć do brytfanny, dodać warzywa i podlać odrobiną wody. Piec pod przykryciem około 1 godziny w temp. 200 st. C. Co pewien czas golonki odwrócić i podlać piwem. Obgotowaną kapustę odcedzić, dodać kilka łyżek sosu z pieczenia wraz z warzywami, przyprawę do bigosu oraz czosnek, po czym dusić do miękkości, podlewając wodą. Przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z golonką.