Kaczka faszerowana po polsku
Składniki :
- 1 kaczka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
Farsz :
-
- 30 dag cielęciny
- 1 pierś kaczki
- 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
- 1 opakowanie włoszczyzny bez kapusty
- 15-20 dag podrobów z kaczki
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Przepis
Tuszkę kaczki sprawić (zachowując tłuszcz wraz z skórą), przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3 godziny. Zmiażdżony czosnek utrzeć z połową łyżeczki soli oraz majerankiem. Otrzymaną pastą natrzeć wnętrze kaczki, po czym ponownie odstawić na 3 godziny. Podroby, pierś, wyjęte z kaczki kości, a także obraną włoszczyznę włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą – gotować 1 godzinę. Następnie wyjąć mięso i pokroić w grubą kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę oraz kaczy tłuszcz przepuścić przez maszynkę. Otrzymaną masę przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, dodać żółtka po czym wyrobić na jednolitą masę. Powstały farsz wymieszać z ubitymi na sztywną piankę białkami. Kaczkę nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec 3 godziny w temp. 200°C, często polewając sosem z pieczenia. Po wyjęciu pokroić w plastry, podawać z żurawiną.