Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Kaczka faszerowana po polsku

Składniki :

  • 1 kaczka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól

Farsz :

    • 30 dag cielęciny
    • 1 pierś kaczki
    • 15 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
    • 1 opakowanie włoszczyzny bez kapusty
    • 15-20 dag podrobów z kaczki
    • 1 czerstwa kajzerka
    • 1 szklanka mleka
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżka masła

Przepis

Tuszkę kaczki sprawić (zachowując tłuszcz wraz z skórą), przełożyć do dużej miski, zalać zimną wodą, posolić i odstawić na 3 godziny. Zmiażdżony czosnek utrzeć z połową łyżeczki soli oraz majerankiem. Otrzymaną pastą natrzeć wnętrze kaczki, po czym ponownie odstawić na 3 godziny. Podroby, pierś, wyjęte z kaczki kości, a także obraną włoszczyznę włożyć do garnka z wrzącą, osoloną wodą – gotować 1 godzinę. Następnie wyjąć mięso i pokroić w grubą kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę, cebulę, wątróbkę, odciśniętą bułkę oraz kaczy tłuszcz przepuścić przez maszynkę. Otrzymaną masę przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki, dodać żółtka po czym wyrobić na jednolitą masę. Powstały farsz wymieszać z ubitymi na sztywną piankę białkami. Kaczkę nadziać farszem, zaszyć i włożyć do wysmarowanej masłem brytfanny. Piec 3 godziny w temp. 200°C, często polewając sosem z pieczenia. Po wyjęciu pokroić w plastry, podawać z żurawiną.