Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Karkówka w żurawinie

Składniki :

  • 1,5 kg karkówki
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 1 słoik dżemu z żurawiny
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przepis

Dwie łyżki oleju wymieszać z łyżeczką soli, przyprawą oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Otrzymaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na minimum 2 godziny. Następnie karkówkę obsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym przełożyć do rondla i piec ok. 60 minut w temp. 180°C. Podczas pieczenia systematycznie podlewać wytwarzającym się sosem. Dżem wymieszać z suszonymi owocami, można dodać nieco sosu pieczeniowego do smaku. Gotowe mięso obłożyć gęstym sosem żurawinowym.