Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Karkówka z boczkiem

Składniki :

  • 8 kotletów z karkówki
  • 16 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
  • dowolne warzywa

Marynata :

  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis

Do utartego z solą oleju dodać pozostałe składniki marynaty i porządnie wymieszać. Kotlety obustronnie nasmarować marynatą, po czym odstawić na 2 godziny. Następnie na każdym kawałku mięsa ułożyć po dwa plasterki boczku i spiąć wykałaczką. Grillować na niezbyt ostrym ogniu ok. 30 minut systematycznie odwracając. Równocześnie na tacce posmarowanej olejem ułożyć pokrojone warzywa i grillować kilka minut. Przed podaniem mięso ozdobić wykałaczkami z nabitymi warzywami.