Karkówka z boczkiem
Składniki :
- 8 kotletów z karkówki
- 16 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
- dowolne warzywa
Marynata :
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
- 1/2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis
Do utartego z solą oleju dodać pozostałe składniki marynaty i porządnie wymieszać. Kotlety obustronnie nasmarować marynatą, po czym odstawić na 2 godziny. Następnie na każdym kawałku mięsa ułożyć po dwa plasterki boczku i spiąć wykałaczką. Grillować na niezbyt ostrym ogniu ok. 30 minut systematycznie odwracając. Równocześnie na tacce posmarowanej olejem ułożyć pokrojone warzywa i grillować kilka minut. Przed podaniem mięso ozdobić wykałaczkami z nabitymi warzywami.