Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Karp pieczony

Składniki :

  • 1 sprawiony karp
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
  • 1/4 szklanki białego wytrwanego wina
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • 1 duży pomidor
  • 1 ugotowana marchewka
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis

Rybę podzielić na dzwonka i z powrotem złożyć w całość. Umytą cytrynę pokroić na plasterki: część włożyć do wnętrza ryby, pozostałymi obłożyć ją z wierzchu. Mięso odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Zmiażdżony czosnek wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju. Otrzymaną marynatą natrzeć kawałki ryby. Dzwonka ułożyć w wysmarowanym łyżką oleju żaroodpornym naczyniu, skropić pozostałym olejem i polać winem. Rybę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C; piec 30 minut. Pod koniec pieczenia dodać groszek w śmietanie, pokrojony w plastry pomidor oraz marchewkę. Przed podaniem potrawę ozdbić gałązkami pietruszki.