Karp pieczony
Składniki :
- 1 sprawiony karp
- 1/4 szklanki śmietany 18%
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju
- 2 czubate łyżki ziół (bazylia, majeranek, tymianek)
- 1/4 szklanki białego wytrwanego wina
- 4 łyżki mrożonego groszku
- 1 duży pomidor
- 1 ugotowana marchewka
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przepis
Rybę podzielić na dzwonka i z powrotem złożyć w całość. Umytą cytrynę pokroić na plasterki: część włożyć do wnętrza ryby, pozostałymi obłożyć ją z wierzchu. Mięso odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Zmiażdżony czosnek wymieszać z solą, pieprzem, przyprawami ziołowymi i łyżką oleju. Otrzymaną marynatą natrzeć kawałki ryby. Dzwonka ułożyć w wysmarowanym łyżką oleju żaroodpornym naczyniu, skropić pozostałym olejem i polać winem. Rybę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C; piec 30 minut. Pod koniec pieczenia dodać groszek w śmietanie, pokrojony w plastry pomidor oraz marchewkę. Przed podaniem potrawę ozdbić gałązkami pietruszki.