Koreczki śledziowe w galarecie
Składniki :
- 4 duże filety śledziowe
- 8 suszonych śliwek
- 1 cebula
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- kilka gałązek koperku
Przepis
Śledzie moczyć w wodzie 4 godziny, po czym osuszyć. Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę zblanszować w gorącym bulionie i osączyć. Pastę pomidorową wymieszać z octem, pieprzem oraz cukrem. Otrzymanym kremem posmarować każdy płat śledzia, następnie nałożyć po 2 śliwki oraz kilka plasterków cebuli, ciasno zawinąć i udekorować gałązkami koperku. Gotowe koreczki ułożyć luźno w naczyniu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Tężejącą galaretką zalać koreczki.