Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Koreczki śledziowe w galarecie

Składniki :

  • 4 duże filety śledziowe
  • 8 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • kilka gałązek koperku

Przepis

Śledzie moczyć w wodzie 4 godziny, po czym osuszyć. Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę zblanszować w gorącym bulionie i osączyć. Pastę pomidorową wymieszać z octem, pieprzem oraz cukrem. Otrzymanym kremem posmarować każdy płat śledzia, następnie nałożyć po 2 śliwki oraz kilka plasterków cebuli, ciasno zawinąć i udekorować gałązkami koperku. Gotowe koreczki ułożyć luźno w naczyniu. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Tężejącą galaretką zalać koreczki.