Kotlety jagnięce
Składniki :
- 6 kotletów jagnięcych z kośćmi
- 8 liści szałwi
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
Przepis
Obrany czosnek wraz z ziołami rozetrzeć na miazgę w moździerzu, dolać 2 łyżki lekko podgrzanej oliwy i odstawić na godzinę. Umyte, osuszone mięso wygnieść rękoma, po czym porządnie natrzeć ziołową marynatą. Kotlety ułożyć na folii aluminiowej, zalać 2-3 łyżkami oliwy i szczelnie zawinąć, odstawić na 3 godziny, a następnie zdjąć folię i wytrzeć marynatę. Mięso natrzeć oliwą, po czym grillować po 5 minut z każdej strony (ewentualnie usmażyć na patelni). Przed podaniem posolić.