Kotlety z pieprzem
Składniki :
- 70 dag schabu środkowego bez kośći
- 7 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
- olej
Przepis
Schab pokroić na 5 kotletów, każdy z nich uformować w okrąg i obwiązać dookoła nitką, aby zachował odpowiednią „grubość”. Roztopione masło wymieszać z sosem sojowym oraz pokruszonym liściem laurowym, po czym dokładnie natrzeć kotlety. Płaty mięsa ułożyć w salaterce, zalać resztą marynaty i odstawić na 2 godziny. Mięso smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, po 15 minut z każdej strony (początkowo smażyć na dużym ogniu, później zmniejszyć płomień i dopiekać pod przykrywką). Gorące kotlety pozbawić nitki, solidnie oprószyć pieprzem i od razu podawać.