Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Kotlety z pieprzem

Składniki :

  • 70 dag schabu środkowego bez kośći
  • 7 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu
  • olej

Przepis

Schab pokroić na 5 kotletów, każdy z nich uformować w okrąg i obwiązać dookoła nitką, aby zachował odpowiednią „grubość”. Roztopione masło wymieszać z sosem sojowym oraz pokruszonym liściem laurowym, po czym dokładnie natrzeć kotlety. Płaty mięsa ułożyć w salaterce, zalać resztą marynaty i odstawić na 2 godziny. Mięso smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, po 15 minut z każdej strony (początkowo smażyć na dużym ogniu, później zmniejszyć płomień i dopiekać pod przykrywką). Gorące kotlety pozbawić nitki, solidnie oprószyć pieprzem i od razu podawać.