Kurczak w pieczarkach
Składniki :
- 1 kurczak
- 40 dag małych pieczarek
- 4 grube plastry bekonu
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól
- szczypta chili
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
Przepis
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, chili, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kilka pieczarek odłożyć, resztę pokroić na cieniutkie plasterki. Posiekany bekon obsmażyć na oleju, wymieszać z pieczarkami. przestudzić, dodać bułkę tartą wraz z jajkiem i wyrobić na masę. Otrzymanym farszem napełnić kurczaka, po czym zaszyć nicią bawełnianą. Potrawę obłożyć wiórkami masła, a następnie włożyć do brytfanny razem z pozostałymi przekrojonymi na pół pieczarkami. Piec około 60 minut w temp. 200°C. Podczas pieczenia mięso często smarować wytwarzającym się sosem.