Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Kurczak w pieczarkach

Składniki :

  • 1 kurczak
  • 40 dag małych pieczarek
  • 4 grube plastry bekonu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól
  • szczypta chili
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Przepis

Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, chili, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kilka pieczarek odłożyć, resztę pokroić na cieniutkie plasterki. Posiekany bekon obsmażyć na oleju, wymieszać z pieczarkami. przestudzić, dodać bułkę tartą wraz z jajkiem i wyrobić na masę. Otrzymanym farszem napełnić kurczaka, po czym zaszyć nicią bawełnianą. Potrawę obłożyć wiórkami masła, a następnie włożyć do brytfanny razem z pozostałymi przekrojonymi na pół pieczarkami. Piec około 60 minut w temp. 200°C. Podczas pieczenia mięso często smarować wytwarzającym się sosem.