Kurki w sosie estragonowym
Składniki :
- 40dag świeżych kurek
- 4 szklanki mleka
- 1 posiekana cebula
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sok z połówki cytryny
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- sól, pieprz
Przepis
Oczyszczone grzyby namoczyć w mleku, odstawić na 3 godziny, następnie gotować w tym samym mleku 30 min., po czym odcedzić, pozostawiając wywar. Większe grzyby pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać mąkę, chwilę smażyć, dołożyć grzyby oraz zioła i przyprawić. Powoli dolewać odcedzony wywar aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu (jeśli wywaru jest zbyt mało, można dodać kilka łyżek śmietany). Potrawę przyprawić sokiem z cytryny. Podawać na gorąco.