Łosoś w sosie koperkowym
Składniki :
- 1 łosoś
- 3 cebulki szalotki lub dymki
- 1 pęczek koperku
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego wytrwanego wina
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka listków melisy
- plasterki cytryny
Przepis
Umyty, osuszony koperek pokroić. Posiekane cebulki zeszklić na maśle, dodać połowę porcji koperku, wlać wino i chwilę smażyć stale mieszając. Na koniec doprawić do smaku, ostudzić i połączyć z lekko ubitą śmietaną. Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10-15 minut, po czym smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażonego łososia ułożyć na ogrzanym półmisku, polać lekko odgrzanym sosem koperkowym, a następnie udekorować pozostałym koperkiem, plastrami cytryny oraz listkami melisy.