Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Łosoś w sosie koperkowym

Składniki :

  • 1 łosoś
  • 3 cebulki szalotki lub dymki
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki białego wytrwanego wina
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków melisy
  • plasterki cytryny

Przepis

Umyty, osuszony koperek pokroić. Posiekane cebulki zeszklić na maśle, dodać połowę porcji koperku, wlać wino i chwilę smażyć stale mieszając. Na koniec doprawić do smaku, ostudzić i połączyć z lekko ubitą śmietaną. Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, odstawić na 10-15 minut, po czym smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie. Usmażonego łososia ułożyć na ogrzanym półmisku, polać lekko odgrzanym sosem koperkowym, a następnie udekorować pozostałym koperkiem, plastrami cytryny oraz listkami melisy.