Naleśniki po meksykańsku
Składniki :
Ciasto :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2 szklanki mineralnej wody gazowanej
- sól
- 3 łyżki oleju
Farsz :
- 40 dag mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- po 2 łyżki masła i oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- 1 łyżka przyprawy meksykańskiej
Przepis
Składniki ciasta zmiksować razem, po czym usmażyć 6 naleśników. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Obraną cebulę wraz z czosnkiem posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać wołowinę oraz paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Do roztopionego na patelni masła wsypać mąkę, zasmażyć, wlać sos pomidorowy, po czym połączyć z mięsem. Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rożki. Przed podaniem zrumienić na tłuszczu.