Naleśniki z parówkami
Składniki :
Ciasto :
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżki oleju
- 5/4 szklanki mąki
- sól
Nadzienie :
- 6 cienkich parówek
- 6 łyżek startego żółtego sera
- 6 łyżek ostrego ketchupu
Sos :
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego
- 1 łyżeczka przyprawy do grilla
Dodatki :
- kostka słoniny
Przepis
Składniki ciasta zmiksować razem, po czym odstawić na godzinę. Na wysmarowanej słoniną patelni usmażyć 6 grubszych naleśników. Każdy z nich posmarować ketchupem, posypać serem, następnie położyć parówkę bez osłonki plastikowej, zwinąć w rulonik i obsmażyć ze wszystkich stron. Podawać z sosem pomidorowym wymieszanym z przyprawą. (Potrawę posypaną żółtym serem wymieszanym z jajkiem i 3 łyżkami śmietany można też zapiec w żaroodpornym naczyniu).