Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Paella

Składniki :

  • 2 piersi kurczaka
  • 2 szklanki bulionu
  • 25 dag owoców morza
  • 25 dag ryżu
  • 20 dag fasoli lub groszku
  • 20 dag pomidorów bez skórki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta szafranu
  • kilka oliwek

Przepis

W płytkiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę, dodać ugotowaną fasolę lub groszek, doprawić do smaku, smażyć około 5 minut, po czym odstawić. Na drugiej patelni zeszklić na oliwie posiekaną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, dołożyć pokrojone na kawałki mięso kurczaka, podsmażyć, a następnie dodać paprykę z fasolą i wsypać ryż. Po kilku minutach smażenia włożyć pokrojone pomidory. Szklankę bulionu z rozpuszczonym szafranem wlać do warzyw i ryżu; całość dusić na małym ogniu, stale mieszając i stopniowo dolewając pozostały bulion. Owoce morza usmażyć na oliwie z resztą pokrojonego w paseczki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Gotową paellę ozdobić cząstkami cytryny i oliwkami.