Paella
Składniki :
- 2 piersi kurczaka
- 2 szklanki bulionu
- 25 dag owoców morza
- 25 dag ryżu
- 20 dag fasoli lub groszku
- 20 dag pomidorów bez skórki
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 cytryna
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- szczypta szafranu
- kilka oliwek
Przepis
W płytkiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć oczyszczoną z nasion i pokrojoną w paski paprykę, dodać ugotowaną fasolę lub groszek, doprawić do smaku, smażyć około 5 minut, po czym odstawić. Na drugiej patelni zeszklić na oliwie posiekaną cebulę wraz z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, dołożyć pokrojone na kawałki mięso kurczaka, podsmażyć, a następnie dodać paprykę z fasolą i wsypać ryż. Po kilku minutach smażenia włożyć pokrojone pomidory. Szklankę bulionu z rozpuszczonym szafranem wlać do warzyw i ryżu; całość dusić na małym ogniu, stale mieszając i stopniowo dolewając pozostały bulion. Owoce morza usmażyć na oliwie z resztą pokrojonego w paseczki czosnku, doprawić solą i pieprzem. Gotową paellę ozdobić cząstkami cytryny i oliwkami.