Paprykarz mięsny
Składniki :
- 40 dag wołowiny
- 20 dag ziemniaków
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 3 papryki; czerwona, zielona i żółta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- sól
- pieprz
- gałązki świeżego rozmarynu
Przepis
Umyte, osuszone mięso oraz paprykę bez gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Na gorącym oleju zeszklić obraną, posiekaną cebulę, dodać mięso, paprykę oraz zmiażdżony czosnek – smażyć 5 minut. Następnie wlać bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym. Potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i rozmarynem. Paprykarz dusić 15 minut pod przykryciem. Obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki osobno ugotować w osolonej wodzie, po czym odcedzić, dodać do paprykarza i dusić jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco.