Parówki w naleśniku
Składniki :
Ciasto :
- 12dag mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- olej
- sól
Nadzienie :
- 5 parówek
Sos :
- 20dag żółtego sera
- 3 śmietany
- 1-2 łyżeczki suszonego oregano
Przepis
Mąkę wymieszać z połową mleka, dodać dwa jajka, 2 łyżki oleju, resztę mleka oraz szczyptę soli; całość wymieszać, po czym odstawić. Ciasto wlewać porcjami na gorącą patelnię i smażyć naleśniki z oby stron na rumiano. Każdą parówkę zawinąć w oddzielny naleśnik. Starty na tarce ser wymieszać ze śmietaną i oregano. Naleśniki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosem serowym, a następnie zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 min.