Pieczone pierożki z nadzieniem
Składniki :
Ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 4dag drożdży
- 2dag masła
Nadzienie :
- 1 pierś z kurczaka (zmielona)
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka ostrej musztardy
- posiekana natka pietruszki
- szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
- olej
Przepis
Składniki ciasta połączyć i wyrabiać, aż do otrzymania gładkiej, elastycznej masy, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posiekaną cebulę oraz mięso kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić do smaku, na końcu dodać siekaną natkę z musztardą – całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek o grubości 3mm i wyciąć krążki szklanką. Brzegi każdego krążka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek nałożyć porcję nadzienia, złożyć na pół i skleić brzegi. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej pergaminem; piec kilkanaście minut w temp. 160 st.C. (do zrumienienia).