Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Pieczone pierożki z nadzieniem

Składniki :

Ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4dag drożdży
  • 2dag masła

Nadzienie :

  • 1 pierś z kurczaka (zmielona)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
  • olej

Przepis

Składniki ciasta połączyć i wyrabiać, aż do otrzymania gładkiej, elastycznej masy, po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posiekaną cebulę oraz mięso kurczaka podsmażyć na oleju, przyprawić do smaku, na końcu dodać siekaną natkę z musztardą – całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować na placek o grubości 3mm i wyciąć krążki szklanką. Brzegi każdego krążka posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek nałożyć porcję nadzienia, złożyć na pół i skleić brzegi. Gotowe pierożki układać na blasze wyłożonej pergaminem; piec kilkanaście minut w temp. 160 st.C. (do zrumienienia).