Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Pieczony boczek

Składniki :

  • 1,5 kg surowego boczku cienkiego ze skórą
  • 3/4 litra czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przepis

Obrany, przepuszczony przez praskę czosnek wymieszać z olejem, solą, majerankiem oraz pieprzem. Otrzymaną marynatą natrzeć mięso, zwinąć w roladę, obwiązać nicią bawełnianą, zalać winem, po czym odstawić na 24 godziny do lodówki. Następnie boczek obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do brytfanny, podlać winem z marynaty i piec ok. półtorej godziny, często polewając wytworzonym sosem.