Pielmieni
Składniki :
Ciasto :
- 40 dag mąki
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki ciepłej wody
Farsz :
- 20 dag ugotowanej wołowiny
- 20 dag ugotowanej wieprzowiny
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Wywar :
- 1 łyżeczka soli
- po 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu, papryki, cynamonu i goździków
Dodatki :
- 3 łyżki stopionego masła
Przepis
Składniki ciasta zagnieść razem, wyrobić na gładką masę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Oba mięsa na farsz zmielić, dodać posiekaną cebulę, po czym przyprawić. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć krążki (kieliszkiem lub filiżanką). Na każdym krążku położyć porcję farszu, a następnie zalepić brzegi. W garnku zagotować 2 litry wody z przyprawami. Pierożki wkładać partiami po kilka sztuk i gotować do momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane stopionym masłem.