Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Pielmieni

Składniki :

Ciasto :

  • 40 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Farsz :

  • 20 dag ugotowanej wołowiny
  • 20 dag ugotowanej wieprzowiny
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz

Wywar :

  • 1 łyżeczka soli
  • po 1/4 łyżeczki czerwonego pieprzu, papryki, cynamonu i goździków

Dodatki :

  • 3 łyżki stopionego masła

Przepis

Składniki ciasta zagnieść razem, wyrobić na gładką masę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Oba mięsa na farsz zmielić, dodać posiekaną cebulę, po czym przyprawić. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć krążki (kieliszkiem lub filiżanką). Na każdym krążku położyć porcję farszu, a następnie zalepić brzegi. W garnku zagotować 2 litry wody z przyprawami. Pierożki wkładać partiami po kilka sztuk i gotować do momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco, polane stopionym masłem.