Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Pierś z indyka w cieście

Składniki :

  • 1,5 kg piersi z indyka (w całości)
  • po 1 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • sól
  • olej

Ciasto :

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Przepis

Mięso rozbić przez folię na płaski płat. Dwie łyżki oleju utrzeć z przyprawą i ewentualnie solą – otrzymaną marynatą natrzeć mięso, po czym odstawić na godzinę. Papryki bez gniazd nasiennych oraz obraną cebulę pokroić w paski, warzywa lekko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie rozłożyć na płacie mięsa, zwinąć ściśle w roladę i obwiązać nitką bawełnianą. Potrawę obsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, podlać wodą, przykryć po czym dusić przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Po lekki ostudzeniu usunąć nitkę. Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na prostokąt. Na środku ułożyć mięso, zawinąć po czym ponakłuwać w kilku miejscach. Piec w temp. 200°C, aż do zarumienienia.