Pierś z indyka w cieście
Składniki :
- 1,5 kg piersi z indyka (w całości)
- po 1 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy do drobiu
- sól
- olej
Ciasto :
- 1,5 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
Przepis
Mięso rozbić przez folię na płaski płat. Dwie łyżki oleju utrzeć z przyprawą i ewentualnie solą – otrzymaną marynatą natrzeć mięso, po czym odstawić na godzinę. Papryki bez gniazd nasiennych oraz obraną cebulę pokroić w paski, warzywa lekko obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, a następnie rozłożyć na płacie mięsa, zwinąć ściśle w roladę i obwiązać nitką bawełnianą. Potrawę obsmażyć na oleju, przełożyć do rondla, podlać wodą, przykryć po czym dusić przez około 40 minut na bardzo małym ogniu. Po lekki ostudzeniu usunąć nitkę. Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na prostokąt. Na środku ułożyć mięso, zawinąć po czym ponakłuwać w kilku miejscach. Piec w temp. 200°C, aż do zarumienienia.