Pstrąg faszerowany
Składniki :
- 5 średnich pstrągów
- 2 cytryny
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 1 papryka
- 1 cebula
- suszone pomidory
- natka pietruszki
- olej
- sól
Przepis
Sprawione, oczyszczone z łusek ryby, pozbawić głowy, umyć, osuszyć i lekko posolić. Cytryny i pomidory pokroić w plastry, obraną cebulę w krążki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, po czym pokroić w paseczki. Przygotowane składniki wymieszać na farsz. Do każdej ryby włożyć 1/5 porcji farszu, posypać przyprawą, skropić olejem, na koniec dodać po kilka gałązek natki pietruszki. Pstrągi posmarować grubo olejem, a następnie grillować po 15 minut z każdej ze stron. Przez pierwsze 10 minut opiekać na wyższym poziomie rusztu, systematycznie skrapiając olejem.