Pulpety rybne
Składniki :
Pulpety :
- 60 dag filetów z dorsza
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sos :
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietany
- gałązki koperku
Przepis
Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Namoczoną w mleku kajzerkę odcisnąć. Filety zemleć w maszynce wraz z cebulą i kajzerką, dodać jajko, sól oraz pieprz. Całość wyrobić na pulchną masę, po czym uformować okrągłe klopsiki, obtoczyć je w tartej bułce, lekko obsmażyć na oleju, a następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Śmietanę połączyć z mąką, wlać do klopsików i dusić jeszcze chwilę. Gotową potrawę udekorować gałązkami koperku. Sos podawać oddzielnie.