Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Pulpety rybne

Składniki :

Pulpety :

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sos :

  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • gałązki koperku

Przepis

Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Namoczoną w mleku kajzerkę odcisnąć. Filety zemleć w maszynce wraz z cebulą i kajzerką, dodać jajko, sól oraz pieprz. Całość wyrobić na pulchną masę, po czym uformować okrągłe klopsiki, obtoczyć je w tartej bułce, lekko obsmażyć na oleju, a następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Śmietanę połączyć z mąką, wlać do klopsików i dusić jeszcze chwilę. Gotową potrawę udekorować gałązkami koperku. Sos podawać oddzielnie.