Pyzy nadziewane oscypkiem
Składniki :
- 10 dużych ziemniaków
- 1 spory oscypek
- 1 cebula
- kilka plastrów boczku
- sól
- olej do smażenia
Przepis
4 ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić i przepuścić przez maszynkę. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, po czym odcisnąć. Sok z odciśniętych ziemniaków odstawić na 15 minut, aby na dnie osadził się krochmal, następnie sok wylać, a krochmal wymieszać wraz ze wszystkimi ziemniakami – całość lekko posolić. Otrzymane ciasto podzielić na kulki i rozpłaszczyć. Na każdy placuszek nałożyć po łyżce startego oscypka, po czym uformować pyzy (dobrze docisnąć aby farsz nie wypadł!). Gotowe pyzy wkładać pojedynczo do gorącej osolonej wody; gotować na małym ogniu 20 minut. Podawać ze skwarkami z boczku oraz smażoną cebulą.