Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Rolada z boczku w winie

Składniki :

  • 2 kg surowego boczku (chudego)
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka zmielonych goździków
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis

Boczek natrzeć solą i mielonymi goździkami, zalać winem, po czym odstawić na 5 godzin do lodówki. Schłodzone mięso zwinąć w rulon, obwiązać bawełnianą nicią, obsmażyć na gorącym oleju, a następnie przełożyć do brytfanny i piec ok. 1,5 godziny w temp. 180°C, często polewając marynatą. Przy odpowiednim upieczeniu wierzchnia skórka na mięsie powinna być chrupiąca. Podawać najlepiej z kiszoną kapustą i grochem lub ciecierzycą.