Rolada cielęca z szynką i słoniną
Składniki :
- 2 kg łopatki cielęcej bez kości
- 10 dag słoniny
- 5 plastrów szynki gotowanej
- 2 posiekane cebule
- 1 łyżeczka mielonych owoców jałowca
- sól
- olej
Marynata :
- sok z 2 cytryn
- 8 goździków
- 2 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Przepis
Składniki marynaty zalać szklanką wody i zagotować. Umytą, osuszoną cielęcinę natrzeć jałowcem, włożyć do naczynia, zalać gorącą marynatą, przykryć, dociążyć, po czym odstawić na 3 dni w chłodne miejsce (mięso należy codziennie przekręcać, aby się równomiernie zamarynowało). Wyjętą z marynaty cielęcinę opłukać, osuszyć, obficie natrzeć solą, a następnie rozbić tłuczkiem tak, aby powstał duży, niezbyt gruby płat. Ułożyć na nim szynkę oraz pokrojoną w słupki słoninę. Całość zwinąć w rulon i ściśle obwiązać nitką bawełnianą. Gotową roladę obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju, zawinąć w folię aluminiową, po czym wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem pokroić w plastry. Podawać z podsmażoną cebulką.