Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Rolada cielęca z szynką i słoniną

Składniki :

  • 2 kg łopatki cielęcej bez kości
  • 10 dag słoniny
  • 5 plastrów szynki gotowanej
  • 2 posiekane cebule
  • 1 łyżeczka mielonych owoców jałowca
  • sól
  • olej

Marynata :

  • sok z 2 cytryn
  • 8 goździków
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego

Przepis

Składniki marynaty zalać szklanką wody i zagotować. Umytą, osuszoną cielęcinę natrzeć jałowcem, włożyć do naczynia, zalać gorącą marynatą, przykryć, dociążyć, po czym odstawić na 3 dni w chłodne miejsce (mięso należy codziennie przekręcać, aby się równomiernie zamarynowało). Wyjętą z marynaty cielęcinę opłukać, osuszyć, obficie natrzeć solą, a następnie rozbić tłuczkiem tak, aby powstał duży, niezbyt gruby płat. Ułożyć na nim szynkę oraz pokrojoną w słupki słoninę. Całość zwinąć w rulon i ściśle obwiązać nitką bawełnianą. Gotową roladę obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju, zawinąć w folię aluminiową, po czym wstawić do piekarnika. Piec 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem pokroić w plastry. Podawać z podsmażoną cebulką.