Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Rolada z indyka z warzywami

Składniki :

  • 1,5kg piersi z indyka
  • 30dag chudego wędzonego boczku (w plastrach)
  • 50dag mrożonych brokułów
  • 2 pory
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • nić bawełniana

Przepis

Brokuły zblanszować, odcedzić i zmiksować, a nadmiar wody odparować na małym ogniu. Mąkę zasmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać do brokułów wraz z posiekanym czosnkiem, po czym mieszać do momentu uzyskania lśniącej masy. Mięso rozbić tłuczkiem na płaski płat i natrzeć przyprawami. Na mięsie ułożyć warstwę brokułów, następnie plastry boczku, a pośrodku (w odstępie 2 cm) oczyszczone pory. Roladę ściśle zwinąć i obwiązać nicią bawełnianą. Potrawę obsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym piec 1 godzinę w temp. 200 st.C.