Rolada z indyka z warzywami
Składniki :
- 1,5kg piersi z indyka
- 30dag chudego wędzonego boczku (w plastrach)
- 50dag mrożonych brokułów
- 2 pory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
- nić bawełniana
Przepis
Brokuły zblanszować, odcedzić i zmiksować, a nadmiar wody odparować na małym ogniu. Mąkę zasmażyć na małej ilości tłuszczu, dodać do brokułów wraz z posiekanym czosnkiem, po czym mieszać do momentu uzyskania lśniącej masy. Mięso rozbić tłuczkiem na płaski płat i natrzeć przyprawami. Na mięsie ułożyć warstwę brokułów, następnie plastry boczku, a pośrodku (w odstępie 2 cm) oczyszczone pory. Roladę ściśle zwinąć i obwiązać nicią bawełnianą. Potrawę obsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, po czym piec 1 godzinę w temp. 200 st.C.