Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Rolada ze szczupaka

Składniki :

  • 1 sprawiony szczupak – ok. 1,5 kg
  • 1/2 kg mrożonego szpinaku ze śmietaną
  • 8 plastrów grejpfruta
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sos :

  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka siekanych ziół
  • pokrojone suszone pomidory
  • olej

Przepis

Rybę podzielić na dwa płaty, nasmarować olejem, posypać przyprawą do ryb, po czym odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody. Na każdym płacie ryby od wewnętznej strony ułożyć połowę szpinaku, mocno zrolować (najlepiej obwiązać nicią bawełnianą), a następnie lekko posolić. Gotowe rolady włożyć do wysmarowanej olejem formy i mocno skropić tłuszczem. Piec 30 min. w temp. 180°C. Plastry grejpfruta lekko obsmażyć na maśle, ułożyć na nich gorącą roladę. Składniki sosu wymieszać. Rybę podawać z sosem.