Rolada ze szczupaka
Składniki :
- 1 sprawiony szczupak – ok. 1,5 kg
- 1/2 kg mrożonego szpinaku ze śmietaną
- 8 plastrów grejpfruta
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- sól
- pieprz
- olej
Sos :
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka siekanych ziół
- pokrojone suszone pomidory
- olej
Przepis
Rybę podzielić na dwa płaty, nasmarować olejem, posypać przyprawą do ryb, po czym odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Szpinak rozmrozić i odparować nadmiar wody. Na każdym płacie ryby od wewnętznej strony ułożyć połowę szpinaku, mocno zrolować (najlepiej obwiązać nicią bawełnianą), a następnie lekko posolić. Gotowe rolady włożyć do wysmarowanej olejem formy i mocno skropić tłuszczem. Piec 30 min. w temp. 180°C. Plastry grejpfruta lekko obsmażyć na maśle, ułożyć na nich gorącą roladę. Składniki sosu wymieszać. Rybę podawać z sosem.