Roladki ze szpinakiem
Składniki :
- 25 dag gotowego ciasta francuskiego
- 25 dag mrożonego szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany do zup
- 20 dag szynki parmeńskiej w plastrach
- 10 plastrów obgotowanej cukinii
- 10 plastrów obgotowanej marchewki
- 2 jajka
- czosnek
- sól
Przepis
Szpinak chwilę poddusić, po czym zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, posolić i dodać czosnek. Rozwinięte ciasto posmarować roztrzepanymi widelcem jajkami. Na cieście układać w kolejności: plastry szynki, szpinak, marchewkę, cukinię. Każdą warstwę przesmarować jajkiem. Całość ściśle zwinąć w roladę, a następnie w kilku miejscach ponakłuwać szpadką (lub nożem). Piec 40 minut w temp. 200°C. (po 10 minutach nakryć folią aluminiową). Potrawę podawać pokrojoną na grube plastry.