Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Roladki ze szpinakiem

Składniki :

  • 25 dag gotowego ciasta francuskiego
  • 25 dag mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany do zup
  • 20 dag szynki parmeńskiej w plastrach
  • 10 plastrów obgotowanej cukinii
  • 10 plastrów obgotowanej marchewki
  • 2 jajka
  • czosnek
  • sól

Przepis

Szpinak chwilę poddusić, po czym zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką, posolić i dodać czosnek. Rozwinięte ciasto posmarować roztrzepanymi widelcem jajkami. Na cieście układać w kolejności: plastry szynki, szpinak, marchewkę, cukinię. Każdą warstwę przesmarować jajkiem. Całość ściśle zwinąć w roladę, a następnie w kilku miejscach ponakłuwać szpadką (lub nożem). Piec 40 minut w temp. 200°C. (po 10 minutach nakryć folią aluminiową). Potrawę podawać pokrojoną na grube plastry.