Ryba w sosie agrestowym
Składniki :
- 2 pstrągi
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 2 szklanki oczyszczonego agrestu
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej
Przepis
Sprawione pstrągi posolić, natrzeć olejem, po czym włożyć do ich wnętrza po połowie porcji tymianku. Rybę obsmażyć na patelni w gorącym oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pomidory oraz obraną cebulę pokroić w krążki. Warzywa lekko obsmażyć na oleju spod ryby, obłożyć nimi pstrąga i dodać zmiksowany agrest. Potrawę zalać bulionem wymieszanym z mąką. Całość zapiekać ok. 15 minut w bardzo gorącym piekarniku.