Schab faszerowany warzywami
Składniki :
- 1,5kg schabu bez kości
- 1 czerstwa bułka, mleko
- 1 jajko
- 1 cebulka dymka
- 1 marchewka
- 1 papryka
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przepis
Schab natrzeć solą, pieprzem oraz połową porcji papryki, następnie wyciąć kieszeń. Wykrojone mięso pokroić w słupki. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Marchewkę zetrzeć, paprykę pokroić w kostkę. Posiekaną dymkę wymieszać z papryką, marchewką, bułką, zółtkiem oraz łyżką masła, następnie przyprawić solą i pieprzem, po czym dodać pianę z białka. Otrzymanym farszem wypełnić kieszeń w mięsie. Schab obsmażyć na pozostałym maśle, wymieszanym z 2 łyżkami oleju. Piec 60 min. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia oprószyć pozostałą papryką. Można podawać z kluskami śląskimi.