Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Schab faszerowany warzywami

Składniki :

  • 1,5kg schabu bez kości
  • 1 czerstwa bułka, mleko
  • 1 jajko
  • 1 cebulka dymka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Przepis

Schab natrzeć solą, pieprzem oraz połową porcji papryki, następnie wyciąć kieszeń. Wykrojone mięso pokroić w słupki. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i rozdrobnić widelcem. Marchewkę zetrzeć, paprykę pokroić w kostkę. Posiekaną dymkę wymieszać z papryką, marchewką, bułką, zółtkiem oraz łyżką masła, następnie przyprawić solą i pieprzem, po czym dodać pianę z białka. Otrzymanym farszem wypełnić kieszeń w mięsie. Schab obsmażyć na pozostałym maśle, wymieszanym z 2 łyżkami oleju. Piec 60 min. w temp. 180 st. C. Pod koniec pieczenia oprószyć pozostałą papryką. Można podawać z kluskami śląskimi.