Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Schab nadziewany jabłkami

Składniki :

  • 2 kg schabu środkowego bez kości
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • olej

Farsz :

  • 1 szklanka cukrowego syropu
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

Przepis

Natarty solą i pieprzem schab posmarować jogurtem, po czym odstawić na 2 godziny do lodówki. Obrane jabłka pokroić w kostkę, cebulę posiekać, rodzynki namoczyć. Cebulę wraz z jabłkami zblanszować w cukrowym syropie, a następnie ostudzić, odcedzić (syrop zachować), wymieszać ze skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Na koniec dodać przyprawy do smaku. W mięsie zrobić szeroki otwór i wypełnić przygotowanym farszem. Gotowy schab zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać syropem cukrowym po czym piec godzinę w temp. 200°C.