Schab nadziewany jabłkami
Składniki :
- 2 kg schabu środkowego bez kości
- 1 szklanka naturalnego jogurtu
- sól
- pieprz
- olej
Farsz :
- 1 szklanka cukrowego syropu
- 2 kwaśne jabłka
- 1 cebula
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Przepis
Natarty solą i pieprzem schab posmarować jogurtem, po czym odstawić na 2 godziny do lodówki. Obrane jabłka pokroić w kostkę, cebulę posiekać, rodzynki namoczyć. Cebulę wraz z jabłkami zblanszować w cukrowym syropie, a następnie ostudzić, odcedzić (syrop zachować), wymieszać ze skórką pomarańczową oraz rodzynkami. Na koniec dodać przyprawy do smaku. W mięsie zrobić szeroki otwór i wypełnić przygotowanym farszem. Gotowy schab zrumienić ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla, podlać syropem cukrowym po czym piec godzinę w temp. 200°C.