Schab z owocami
Składniki :
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki miodu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3 łyżki galaretki pomarańczowej
- olej
- sól
Marynata :
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu różnokolorowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 1/4 łyżeczki świeżego tartego imbiru
Przepis
Składniki marynaty wymieszać razem. Umyte, osuszone mięso wygnieść ręką, natrzeć marynatą, lekko posolić, przykryć po czym wstawić do lodówki na 24 godziny. Następnie schab odpowiednio uformować (ewentualnie obwiązać nicią bawełnianą), obsmażyć ze wszystkich stron, przełożyć do brytfanny, polać bulionem i piec 40 minut w temp. 190°C. Pokrojone owoce połączyć z płynnym miodem, obłożyć nimi schab i piec kolejne 30 minut skrapiając wytworzonym sosem. Na koniec sos odcedzić, wymieszać z galaretką i mocno odparować. Otrzymaną glazurą kilkukrotnie posmarować mięso.