Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Szczupak faszerowany

Składniki :

  • 1 średniej wielkości szczupak
  • 10 dag suszonych wydrylowanych śliwek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżki świeżej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  •  3-4 gałązki świeżej kolendry
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przepis

Sprawioną, umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą oraz pieprzem, przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Umyte śliwki namoczyć, ugotować, po czym pokroić w paseczki. Roztarty z solą czosnek wymieszać z ugotowanym ryżem, śliwkami i posiekaną bazylią, dodać gałkę muszkatołową, wlać łyżkę stopionego masła, a następnie wbić jajko – całość wyrobić na masę. Otrzymanym farszem nadziać szczupaka i spiąć wykałaczkami. Rybę ułożyć w nasmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, zalać winem, po czym wstawić na 30 minut do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu podzielić na porcje, przybrać gałązkami kolendry i plasterkami cytryny.