Szczupak faszerowany

Składniki :
- 1 średniej wielkości szczupak
- 10 dag suszonych wydrylowanych śliwek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 2 łyżki świeżej bazylii
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3-4 gałązki świeżej kolendry
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Przepis
Sprawioną, umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą oraz pieprzem, przykryć i wstawić na 1-2 godziny do lodówki. Umyte śliwki namoczyć, ugotować, po czym pokroić w paseczki. Roztarty z solą czosnek wymieszać z ugotowanym ryżem, śliwkami i posiekaną bazylią, dodać gałkę muszkatołową, wlać łyżkę stopionego masła, a następnie wbić jajko – całość wyrobić na masę. Otrzymanym farszem nadziać szczupaka i spiąć wykałaczkami. Rybę ułożyć w nasmarowanym masłem żaroodpornym półmisku, zalać winem, po czym wstawić na 30 minut do rozgrzanego piekarnika. Po upieczeniu podzielić na porcje, przybrać gałązkami kolendry i plasterkami cytryny.