Szczupak w sosie piwnym
Składniki :
- 1 szczupak
- 2 szklanki piwa
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1 pietruszka
- 1 cytryna
- 2 łyżki masła
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- cukier
- sól
- pieprz
Przepis
Sprawioną rybę posolić, oprószyć pieprzem i równolegle ponacinać. Sparzoną wrzątkiem, pokrojoną na plastry cytrynę włożyć w nacięcia ryby. Obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Szczupaka ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance, obłożyć przygotowanymi warzywami, oprószyć przyprawami, podlać piwem, po czym piec 40 minut w gorącym piekarniku. Następnie rybę przełożyć na półmisek, a powstały sos zmiksować i przelać do sosjerki. Potrawę podawać z pieczonymi ziemniakami.