Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Szczupak w sosie piwnym

Składniki :

  • 1 szczupak
  • 2 szklanki piwa
  • 3 marchewki
  • 3 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przepis

Sprawioną rybę posolić, oprószyć pieprzem i równolegle ponacinać. Sparzoną wrzątkiem, pokrojoną na plastry cytrynę włożyć w nacięcia ryby. Obrane warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Szczupaka ułożyć w wysmarowanej masłem brytfance, obłożyć przygotowanymi warzywami, oprószyć przyprawami, podlać piwem, po czym piec 40 minut w gorącym piekarniku. Następnie rybę przełożyć na półmisek, a powstały sos zmiksować i przelać do sosjerki. Potrawę podawać z pieczonymi ziemniakami.