Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Szynka pieczona z owocami

Składniki :

  • 2 kg szybki wieprzowej ze skórą
  • po 5 dag suszonych daktyli, fig, moreli i śliwek kalifornijskich
  • 2 świeże pomarańcze
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis

Szynkę natrzeć solą i cynamonem, obłożyć siekanym imbirem, zalać sokiem pomarańczowym, po czym odstawić na godzinę do chłodnego miejsca. Suszone owoce umyć i osuszyć. Skórę na schłodzonej szynce ponacinać w wąskie paski. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby skóra lekko się zrumieniła, a nacięcia rozchyliły. W nacięcia włożyć część suszonych owoców, a pozostałymi obłożyć mięso. Potrawę piec w brytfance nakrytej folią aluminiową w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia dodać umyte i pokrojone na plastry pomarańcze ze skórką. Mięso będzie gotowe gdy po wbiciu widelca wypłynie soczysty sos.