Szynka pieczona z owocami
Składniki :
- 2 kg szybki wieprzowej ze skórą
- po 5 dag suszonych daktyli, fig, moreli i śliwek kalifornijskich
- 2 świeże pomarańcze
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- sól
- olej do smażenia
Przepis
Szynkę natrzeć solą i cynamonem, obłożyć siekanym imbirem, zalać sokiem pomarańczowym, po czym odstawić na godzinę do chłodnego miejsca. Suszone owoce umyć i osuszyć. Skórę na schłodzonej szynce ponacinać w wąskie paski. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju tak, aby skóra lekko się zrumieniła, a nacięcia rozchyliły. W nacięcia włożyć część suszonych owoców, a pozostałymi obłożyć mięso. Potrawę piec w brytfance nakrytej folią aluminiową w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W trakcie pieczenia dodać umyte i pokrojone na plastry pomarańcze ze skórką. Mięso będzie gotowe gdy po wbiciu widelca wypłynie soczysty sos.