Zamówienia: 32 340 85 35 Imprezy okolicznościowe: 506 114 034 krisstek@krisstek.com.pl

Szynka pieczona z owocami

Składniki :

  • 2 kg szynki wieprzowej ze skórką
  • 2 świeże pomarańcze
  • po 5 dag suszonych: daktyli, fig, moreli oraz śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • olej do smażenia

Przepis

Natartą solą oraz cynamonem szynkę obłożyć siekanym imbirem, zalać sokiem pomarańczowym, po czym odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Skórkę szynki ponacinać w wąskie paski, następnie mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, tak aby skórka lekko się zarumieniła, a nacięcia rozchyliły. W nacięcia włożyć część suszonych owoców, pozostałymi obłożyć mięso. Piec w brytfance nakrytej folią aluminiową, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. W trakcie pieczenia dodać umyte i pokrojone w plastry pomarańcze ze skórką. Mięso będzie gotowe, gdy po wbiciu widelca wypłynie przezroczysty sos.