Szynka pieczona z owocami
Składniki :
- 2 kg szynki wieprzowej ze skórką
- 2 świeże pomarańcze
- po 5 dag suszonych: daktyli, fig, moreli oraz śliwek kalifornijskich bez pestek
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól
- olej do smażenia
Przepis
Natartą solą oraz cynamonem szynkę obłożyć siekanym imbirem, zalać sokiem pomarańczowym, po czym odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Skórkę szynki ponacinać w wąskie paski, następnie mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, tak aby skórka lekko się zarumieniła, a nacięcia rozchyliły. W nacięcia włożyć część suszonych owoców, pozostałymi obłożyć mięso. Piec w brytfance nakrytej folią aluminiową, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. W trakcie pieczenia dodać umyte i pokrojone w plastry pomarańcze ze skórką. Mięso będzie gotowe, gdy po wbiciu widelca wypłynie przezroczysty sos.