Terrina z drobiu
Składniki :
- 50 dag ugotowanej piersi indyka lub kurczaka
- 4 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki świeżego, posiekanego oregano
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
- 1 łyżka przyprawy do zup
- biały pieprz
- sól
- masło
- 2 łyżki żelatyny
Przepis
Mięso drobno pokroić. Umyte papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pociąć w małą kostkę. Żółtka dokładnie wymieszać z mięsem, śmietaną, ziołami, papryką, przyprawą do zup oraz żelatyną rozpuszczoną w 4 łyżkach ciepłej wody. Otrzymaną masę doprawić solą i białym pieprzem, po czym przełożyć do nasmarowanej masłem formy. Potrawę wstawić do lodówki aby stężała.